Domestici absolvujú 5000 km dlhý RAAM na Powerdrink

Domestici testovali Powerdrink na Sosnovej. Budú ho voziť po Amerike

Martin Souček a Tomáš Navrátil sa budúcu sobotu postavia na štart Race Across America, cyklistických ultra pretekov naprieč Spojenými štátmi. Čaká ich takmer 5 000 kilometrov naprieč trinástimi americkými štátmi. Silu pre ich nohy im dodá aj Powerdrink od Edgara.

Na to, aby sa za deväť dní dostali z pobrežia Tichého oceánu na pobrežie Atlantického oceánu, je potrebných veľa energie. Podľa odborníkov na športovú výživu, s ktorými Martin a Tomáš spolupracujú, denný energetický výdaj presiahne 10 000 kalórií. Na to, aby dosiahli svoj cieľ a dokončili preteky, sa museli poriadne pripraviť. A jednu z nich absolvovali na prelome apríla a mája na 24-hodinových pretekoch na autodróme v Sosnovej pri Českej Lípe.

"Na preteky sme išli s cieľom otestovať niekoľko vecí. Jednou z nich bolo, ako efektívne prijímať energiu počas pretekov. Už asi štyri roky pretekám a trénujem na nápoji Edgar's Powerdrink, ale ešte som ho nemeral. Teraz sme boli vybavení senzorom, ktorý nám meral hladinu glukózy v krvi a v pravidelných intervaloch sme si merali aj hladinu laktátu. Údaje sme v reálnom čase posielali špecialistom, ktorí tiež sledovali, čo a kedy sme jedli a pili. Poradili nám, čo jesť a čo nie, ale aj ako prispôsobiť našu cyklistiku aktuálnej situácii," opisuje Martin priebeh testovacích pretekov.

Domestici při relaxaci u silnice

Český nápoj. A tá chuť!

Domestici.cz spolupracuje s Josefom Andrlom, odborníkom na tréning a výkonnosť v ultra športoch, a MUDr. Tomášom Soukupom, odborníkom na výživu a výživovým poradcom. "Vtipné je, že aj keď ideme rovnaké preteky, máme s Tomášom každý svoj vlastný výživový a športový plán. Každé telo sa správa trochu inak, a preto každý potrebujeme niečo trochu iné. Na Sosnovej 24 išlo o to, aby sme si to všetko vyskúšali, pretože v Amerike už nebude priestor na chybu," uvedomuje si Martin.

Banner - Powerdrink

A prečo si Domestici vybrali práve nás a náš Powerdrink? "Chceme reprezentovať Českú republiku v Amerike, preto radi spolupracujeme s českými firmami, kdekoľvek je to možné. Preto jazdíme na bicykloch značky Repete. A z rovnakého dôvodu sme si na párty zobrali aj Edgara. Len prostredníctvom Powerdrink som schopný prijať 25 % energie, ktorá sa navyše uvoľňuje postupne a nerobí ten klasický sacharidový rýchly nárast a rýchly pokles. Navyše mám rád mangovú príchuť," vysvetľuje Martin dôvody, ktoré ho viedli k spolupráci s nami.

Domestik Martin Souček jedoucí na kole Repete s bidonem v ruce

O čísla ide predovšetkým

Pokiaľ ide o čísla, počas 24 hodín v Sosnovej Martin najazdil 358,5 kilometra s čistým časom jazdy 11 hodín a 48 minút, čo predstavuje priemernú rýchlosť 30,3 km/h. Počas jazdy spálil 7 633 kalórií. "Vždy som bol zvyknutý na rýchle preteky. Teraz sa učím pretekať pomaly, pretože o tom je Amerika. Musíme ísť dostatočne rýchlo, aby sme to zvládli, ale nesmieme sa príliš vyčerpať. Pri obrovskom výdaji energie jednoducho musíme ísť čo najúspornejšie," hovorí Martin o taktike Domestika.

Martin a Tomáš si americké preteky rozdelia rovnomerne na polovicu, takže každý z nich má pred sebou približne 2 500 kilometrov. A ako často sa budú striedať? Podľa Martina si to vyskúšali v Sosnovej. "Máme dva režimy - denný a nočný. Počas dňa, teda medzi 7. a 19. hodinou, sa budeme striedať každých 15-20 minút. Raz ráno a raz popoludní máme potom každý hodinovú prestávku, ktorá je určená na regeneráciu trávenia. Od siedmej do siedmej sa budeme striedať po 150 minút. Bude čas na väčšie jedlo, na osobnú hygienu a na dva cykly 90 minút spánku. Takto sme si to vypočítali, takto nám to vychádza, že sme schopní dokončiť preteky. A fungovalo to v Sosnovej, takže veríme, že to bude fungovať aj v pretekoch, ktoré sú deväťkrát dlhšie."

Martin Souček na cyklistickém trenažeru při testech

Nikdy v tom nie ste sami.

Martin a Tomáš nechcú len dôjsť do cieľa. Ich účasť na pretekoch má zároveň upozorniť na ťažkú tému, ktorej potenciálne čelí každý z nás. A tou je problematika paliatívnej starostlivosti. "Starostlivosť o nevyliečiteľne chorých - to je niečo, o čom sa v spoločnosti veľmi ťažko hovorí, a preto o tom radšej nehovoríme príliš nahlas. A predsa je to niečo, s čím sa naozaj môžeme stretnúť všetci, či už v úlohe prijímateľa starostlivosti, alebo v úlohe jeho blízkych. Zároveň máme v krajine organizácie, ktoré majú skúsenosti s paliatívnou starostlivosťou a robia ju profesionálne a dobre. A práve tie by sme chceli podporiť prostredníctvom verejnej zbierky, aby mohli svojou prácou pomáhať tým, ktorí to potrebujú," vysvetľuje Martin hlbší zmysel svojho zapojenia do pretekov naprieč Amerikou. Spoločným šliapaním do pedálov s Tomášom chce roztočiť nielen kolesá svojho pretekárskeho špeciálu, ale aj debatu o tom, ako sa čo najlepšie dostať do cieľa, ktorý nás všetkých jedného dňa čaká. Motto Domestiky znie: Nikdy v tom nie si sám!

My v Edgare s radosťou a hrdosťou dodávame energiu tomuto záslužnému projektu prostredníctvom nášho nápoja Powerdrink a ďalších produktov, ako aj prostredníctvom týchto riadkov. Budeme radi, ak sa zamyslíte nad tým, čo Domestici robí. A ak pridáte nejaký ten cent na paliatívnu starostlivosť, budeme ešte radšej. Podrobnosti nájdete na webovej stránke www.domestici.cz a chlapcov môžete sledovať na ich Instagrame

Domestik Martin Souček a jeho support tým

Martinovi a Tomovi želáme veľa šťastia v ich úsilí. K tomu im dopomáhaj Edgar.

Autor článku: Honza Šmikmátor, Foto: Tomáš Šmikmátor Foto: Domestici.cz